Titel: Bröllopsorder i Självevad

Meddelare: Födorådstagare P. Melin  År: 1916

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Gälven

Här i Själevad är det ungefär en 20 år sedan det kom ur bruk att "ge på brudbordet". Numera hålles nog mången gång bröllop som är nästan lika storståtliga och långvariga som förr i tiden och brudparet erhåller också penningar av gästerna, men de gives alltid ":hand", så att det man får, det har man fått och behöver inte tänka på att det skall lämnas tillbaka såsom på den tiden, då det gavs "på brudbordet".

Anm. De gamla bröllopen voro även här lika som i Vibyggerå idag och samma princip var rådande i fråga om det som gavs på brudbordet. Samtidigt med att prästen tog upp brudgåvorna tog han också upp gåvor till kyrkan och de fattige. Dessa senare gåva antrecknades ej. I senare tid gav man också till missionen. Så har det varit i alla dessa tre socknar.
L. Jn.